Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καλύπτει το μυστικό των Ελληνικών Swap

Σκίτσο για το ελληνικό χρέος
Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, η ΕΚΤ κερδίζει απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κρατήσει το μυστικό των Ελληνικών Swap. Τι σημαίνει αυτό;


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αποκαλύψει το πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα για να κρύψει το χρέος της μετά την απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ακύρωσε τις προσπάθειες για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 6 Φεβρουαρίου 2014 απέρριψε την ελευθερία της ενημέρωσης αιτήματος από το Bloomberg News για να αποκτήσει πρόσβαση σε δύο εσωτερικά έγγραφα της ΕΚΤ, επικαλούμενη διαδικαστικά σφάλματα.

Οι Ευρωπαίοi φορολογούμενοι, που φέρουν το κόστος των 240 δισ. ευρώ για το πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, δεν θα μάθουν αν Αξιωματούχοι της ΕΕ γνώριζαν τις παρατυπίες στους δημόσιους λογαριασμούς στην Ελλάδα πριν γίνουν γνωστοί στο κοινό το 2009. Η περίπτωση ήταν η πρώτη νομική πρόκληση για την άρνηση της ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

"Η υπόθεσή μας ήταν πάντα σχετική με το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει εάν Αξιωματούχοι της ΕΕ επέτρεψαν στην Ελλάδα να κρύψει το έλλειμμά της. Δήλωσε ο αρχισυντάκτης των Bloomberg News ο Κος Matthew Winkler: "Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου και θα συνεχίσουμε το έργο μας για να φέρουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο."

Η ελευθερία της ενημέρωσης αίτημα του Bloomberg απορρίφθηκε δύο φορές από την ΕΚΤ πριν από την καταγγελία του Δεκεμβρίου του 2010. Ένα κατώτερο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε το 2012 ότι αποκάλυψη των εγγράφων "θα υπονομεύσει το δημόσιο συμφέρον όσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας".

Το Bloomberg ζήτησε πρόσβαση σε δύο εσωτερικά έγγραφα που συντάχθηκαν για εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. Το πρώτο έγγραφο έχει τίτλο "Η επίδραση στο δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος από off -market swaps: η ελληνική υπόθεση". Το δεύτερο με την ονομασία Plc, μια δομή που επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα Α.Ε., τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, να δανείζεται από την ΕΚΤ με τη δημιουργία εγγυήσεων.

0 σχόλια: