Νέο επίδομα διαμονής στη Γερμανία

Επίδομα HartzIV
Σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση από το δικαστήριο στην Έσση, οι πολίτες της ΕΕ που έχουν διαμείνει στη Γερμανία για περισσότερο από ένα χρόνο θα έχουν το δικαίωμα του λεγόμενου επιδόματος Hartz IV..


Το επίδομα Hartz IV ισοδυναμεί με περίπου 400€ το μήνα και σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι υψηλότερο για να καλυφθούν οι ανάγκες του ενοικίου.

Το επίδομα αυτό θα χορηγείται μηνιαία από το Γερμανικό κράτος σε όσους μετανάστες διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία (1 έτος και περισσότερο) και βρίσκονται υπό αναζήτηση εργασίας, δηλαδή είναι άνεργοι. Το συγκεκριμένο επίδομα χορηγούνταν μέχρι πρότινος μόνο σε όσους μπορούσαν να αποδείξουν ότι ζουν μόνιμα στη Γερμανία.

Οι δικαστές στην Έσση επέτρεψαν την εφαρμογή του επιδόματος σε μια Ρουμάνικη οικογένεια, γονείς δυο παιδιών, οι οποίοι ζούσαν με αυτό μέχρι το 2010, όταν η αίτησή τους είχε απορριφθεί για το λόγο ότι δεν είναι πολίτες της ΕΕ οι οποίοι μεταβαίνουν στη Γερμανία για να εργαστούν. Ωστόσο η Ρουμάνικη οικογένεια κατά τη διάρκεια της αίτησης είχε ζήσει στη Γερμανία για περισσότερο από ένα έτος, το οποίο αρκεί για να αποδείξει ότι ζει μόνιμα.

Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί αφενός να αλλάξει τις ζωές των περίπου 130.000 Ευρωπαίων που ζουν στη Γερμανία, αλλά από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να γονατίσει το ταμείο του κράτους.

0 σχόλια: