Τι λέει ο Γερμανικός τύπος για την Κύπρο;

  • Αναρτήθηκε: 19.3.13 -
Cyprus euro
Η απόφαση του κουρέματος των καταθέσεων των τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο σχολιάζεται έντονα από το γερμανικό τύπο, αναφέροντας ότι έσπασε και το τελευταίο ταμπού στην οικονομική κρίση...


Süddeutsche Zeitung
Η Süddeutsche Zeitung γράφει: "Οι τράπεζες έκλεισαν, τα λεφτά πάνε, η εμπιστοσύνη καταστράφηκε. Το τελευταίο ταμπού της κρίσης του ευρώ έχει σπάσει και αυτό δεν είναι άλλο από την απευθείας αρπαγή των λογαριασμών ταμιευτηρίου. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών της Κύπρου, οι Έλληνες και οι Ισπανοί που δεν μπορούν να φυγαδεύσουν τα λεφτά τους στην Ελβετία, θα τα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους. Αυτό το δηλητηριασμένο πακέτο διάσωσης είναι εντελώς ακατανόητο, δεδομένου ότι οι Κύπριοι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους."

Die Welt
Η Die Welt γράφει: "Πτώχευση ή διάσωση;". "Αυτή η ερώτηση αποτελεί θέμα συζήτησης για μήνες στην Κύπρο. Τώρα οι υπουργοί επέλεξαν να σπάσουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι πελάτες της τράπεζας της Κύπρου θα πρέπει να κάνουν μια μεγάλη συνεισφορά στη διάσωση. Μπορεί να υπάρχουν καλοί λόγοι για να γίνει αυτό, αλλά σίγουρα θα τρομάξουν οι καταθέτες σε όλη τη νότια Ευρώπη. Ποιος μπορεί να πει ότι οι Ισπανικές ή οι Ιταλικές τράπεζες δε θα ακολουθήσουν τις Κυπριακές;"

Handelsblatt
Η Handelsblatt γράφει: "Η νομισματική ένωση έχει διαπράξει μια παραβίαση εμπιστοσύνης. Είναι αρκετά βαρύ αυτό που συμβαίνει, διότι τα κράτη της ευρωζώνης έχουν ήδη συνεννοηθεί μυστικά να αποκαταστήσουν τις οικονομίες τους σε βάρος των καταθετών. Μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος, αλλά σταδιακά θα καταστραφούν και οι υπόλοιποι λογαριασμοί ταμιευτηρίου. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης δε θα γίνουν υποκλοπές στις καταθέσεις και δε θα παραμείνουν άθικτες;"


Σχετικά άρθρα:
Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί παραβίαση
Οργή για τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο
Η Κύπρος χειρότερα από την Ελλάδα
Οικονομική κρίση χτυπά την Κύπρο