Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και πετύχαμε

  • Αναρτήθηκε: 2.2.13 -
Η Ισλανδία κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συναντάμε στην ευρωζώνη! "Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν"..


Αυτά είναι τα λόγια του προέδρου της Ισλανδίας, Όλαφουρ Γκρίμσον. Η Ισλανδία ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης του 2008. Σήμερα όμως η χώρα στέκεται όρθια, καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται.

Ο Γκρίμσον υποστηρίζει ότι η επιτυχία της εξόδου από την οικονομική κρίση δε βρισκόταν στα βήματα των σημερινών μελών κρατών της ευρωζώνης.

"Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία".

Όπως υποστηρίζει ο Γκρίμσον αποδόθηκε δικαιοσύνη και παράλληλα έγιναν αλλαγές στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και φυσικά δεν ακολούθησαν τις δυτικές συνταγές αντιμετώπισης της κρίσης.

Η Ισλανδία δεν διέσωσε τις τράπεζες! 
Ο Γκρίμσον εξηγεί ότι "Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό".

Η Ισλανδία αντιτίθεται από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης και στήριξε το σύστημα πρόνοιας!
Αν και επικρίθηκε έντονα από την ισλανδική πολιτική, ο Γκρίμσον αντιτάχθηκε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αν και πολλοί λένε σήμερα ότι η επιτυχία της Ισλανδίας βασίστηκε στο γεγονός ότι είχε το δικό της νόμισμα, η αλήθεια είναι ότι έγινε υποτίμηση της Κορώνας, αλλά αυτό δεν ήταν το πιο σημαντικό.

Στην Ισλανδία έγιναν πολλές κινήσεις οι οποίες δεν είχαν σχέση με την υποτίμηση του νομίσματος. Μια από αυτές ήταν η στήριξη του συστήματος της πρόνοιας. Δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Άφησαν τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και δημιούργησαν άλλες.

Διαβάστε επίσης:
Συγκρίνοντας την ελληνική τραγωδία με το έπος της Ισλανδίας
Ένοχος ο πρωθυπουργός για τη χρεοκοπία των τραπεζών
Για πρώτη φορά δικάζεται πολιτικός για την οικονομική κατάρρευση και την χρεοκοπία μιας χώρας.

Άρθρο από την DW: Πετύχαμε επειδή δεν ακολουθήσαμε τις ευρωσυνταγές