Πάταξη διαφθοράς όπως το Χονγκ Κονγκ

  • Αναρτήθηκε: 29.12.12 -
Διαφθορά
Η Ελλάδα μπορεί να παράξει τη διαφθορά όπως ακριβώς είχε κάνει το Χονγκ Κονγκ το 1970 με τη βοήθεια ενός ισχυρού σώματος κατά της διαφθοράς.


Η δημιουργία ενός ισχυρού σώματος κατά της διαφθοράς είχε αποδειχτεί σημείο καμπής στο Χονγκ Κονγκ το 1970. Με αυτό το σώμα κατάφερε να βγει από τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος και σήμερα κατατάσσεται στη 14η θέση από τη Διεθνή Διαφάνεια, έχοντας αποκαταστήσει τη φήμη του. Το Χονγκ Κονγκ είχε διώξει πάνω από 12.000 δημόσιους υπαλλήλους.

Η Ελλάδα έχει καταταχθεί από τη Διεθνή Διαφάνεια 80 θέσεις πιο κάτω και θα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και να μην επιτρέψει την ατιμωρησία στη διαφθορά. Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ. Στην κατάταξη εμφανίζεται 19 θέσεις πίσω από το επόμενο κράτος μέλος της ΕΕ, τη Βουλγαρία.

Η χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας είναι μια ιστορία της "κρίσης των αξιών", η οποία είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη μιας υπεύθυνης ηγεσίας σε συνδυασμό με έλλειψη της διαφάνειας στη διαχείριση των δημοσίων δαπανών, την έφερε στη σημερινή κατάσταση.

Σε μεγάλο βαθμό, το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας δεν εξαρτάται μόνο από τις διασώσεις, αλλά από το κατά πόσο θα καταπολεμήσει τη διαφθορά. Η Ελλάδα παρά τις εκτεταμένες περιπτώσεις διαφθοράς που είχαν αναφερθεί αυτό το έτος, μόνο στο 2% των δημοσίων υπαλλήλων υπόκεινται σε πειθαρχικές διαδικασίες.

Άρθρο του Κώστα Μπακούρη στον Guardian
Σύνδεσμος: Greece can root out corruption – just like Hong Kong did