Ισπανία: Η Εναλλακτική οικονομία ανθεί

  • Αναρτήθηκε: 4.12.12 -
Η οικονομική κρίση στην Ισπανία έχει γεννήσει την εναλλακτική οικονομία, η οποία δεν εξαρτάται από τις τράπεζες, όπου τα εναλλακτικά νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.


Η ψυχολόγος Angels Corcoles πρόσφατα δίδαξε σε ένα σεμινάριο και όταν τελείωσε οι διοργανωτές της παρέδωσαν μια επιταγή με την αμοιβή της. Το ποσό που αναγραφόταν ήταν σε ώρες και όχι σε ευρώ. Αλλά για την Corcoles δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μέσα από ένα δίκτυο που λειτουργεί σε όλη την πόλη, οι 10 ώρες της Corcoles μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώσει ένα κούρεμα, μαθήματα γιόγκα ή ακόμα και ξυλουργικές εργασίες.

Σε μια εποχή όπου το μέλλον του ευρώ βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και εκατομμύρια είναι άνεργοι, μια παράλληλη οικονομία ξεφυτρώνει σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας επιτρέποντας τους ανθρώπους να ζουν έξω από το ενιαίο νόμισμα.

Στην πόλη της Μάλαγα οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει ένα online site που τους επιτρέπει να κερδίσουν χρήματα και να αγοράσουν προϊόντα χρησιμοποιώντας ένα εικονικό νόμισμα.

Σε μια πόλη της Καταλονίας έχει ξεκινήσει ένα παρόμοιο πείραμα, αλλά με ένα είδος πιστωτικής κάρτας σε χαρτί.

Στη Βαρκελώνη το προτιμώμενο μοντέλο είναι οι τράπεζες χρόνου, οι οποίες επιτρέπουν τους ανθρώπους να διαπραγματεύονται τις υπηρεσίες τους σε ώρες.

Παρόμοια πειράματα ξεφυτρώνουν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με προβληματικές οικονομίες. Αυτά τα πειράματα στοχεύουν να φέρουν τις κοινότητες πίσω στην εποχή της ανταλλαγής. Στην Ισπανία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 325 τράπεζες χρόνου στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες.


Διαβάστε ακόμα:
Οι Ισπανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους ξανά
Πότε θα τελειώσει η κρίση στην Ισπανία;
Μεγάλες περικοπές για να σωθούν οι τράπεζες
Βροχή από εξώσεις στην Ισπανία
Η Καταλονία σε οικονομική κρίση


Πηγή: guardian