Μαμά αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ θα σε σκοτώσω

  • Αναρτήθηκε: 15.6.12 -
Όταν ρώτησαν τι θα ψηφίσει η Κατερίνα, μία ταμία σε ένα σούπερ μάρκετ, δήλωσε ότι είναι αναποφάσιστη και ότι βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση. "Μόνο οι ηλικιωμένοι είναι βέβαιοι και θα ψηφίσουν με τον ίδιο τρόπο όπως πάντα. Εξακολουθούν να πιστεύουν στα παλαιά κόμματα και τις υποσχέσεις τους. Η κόρη μου είπε "Μη τολμήσεις να ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ γιατί θα σε σκοτώσω. Ψήφισε Τσίπρα. Κάντο για τα παιδιά σου"..


Ο πατέρας της Κατερίνας είναι ένας αμετάκλητος συντηρητικός. Προέρχεται από ένα χωριό στον Πανασό, όπου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι αριστεροί αντάρτες είχαν εκτελέσει πολλούς ανθρώπους. Παραμένει ακόμα τραυματισμένος από εκείνη τη μέρα και πάντα ψηφίζει τη Νέα Δημοκρατία.

Όταν η κόρη της Κατερίνας, στις εκλογές της 6ης Μαΐου, είχε την πρόθεση να ψηφίσει τη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε διαμάχη. Εκείνος φώναξε "Μη τολμήσεις να δώσεις ψήφο στην αριστερά".

Η Κατερίνα εξηγεί ότι η γενιά της ψηφίζει διαφορετικά. Για παράδειγμα η μητέρα μιας φίλης της ψήφιζε πάντα αριστερά. Αυτή τη φορά όχι το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ. "Είναι αδιανόητο αυτό που μου είπε μετά τις εκλογές, αν και είμαστε ακόμα φίλοι. Μου είπε ότι έχω δύο σπίτια και αυτή κανένα και τώρα έφτασε επιτέλους η ώρα να μας τα πάρουν...εμάς και τους άλλους πλούσιους".

Η Κατερίνα αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα, δεν αποκάλυπτε ποιο κόμμα είχε ψηφίσει. Κάποια στιγμή όμως είπε: "Λοιπόν ωραία. Φαίνεσαι ευγενική και θα σου πω πως ναι, ψήφισα Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κόμμα που πήρε πάνω από 6%.

Η Κατερίνα έχει καλές αναμνήσεις από την εποχή της Χούντας της δεκαετίας του 1970. Δεν ήταν πάνω από 9 ετών όταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έκανε το πραξικόπημα το 1967 και περίπου 15 ετών όταν έχασε την εξουσία το 1973. "Νιώθαμε ασφαλείς και έδωσε στους ανθρώπους χρήματα. Αν δεν έκανες φασαρία, δεν είχες να φοβηθείς τίποτα".

Αυτή την Κυριακή η Κατερίνα δε θα ψηφίσει πάλι τη Χρυσή Αυγή. "Θα προτιμούσα να μου κόψουν το δάκτυλο. Αυτοί είναι πολύ διαφορετικοί από τον Παπαδόπουλο. Είναι τρελά επικίνδυνοι. Μετά τις εκλογές έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Τους είχα πετύχει όταν μοίραζαν φυλλάδια. Ήταν επιθετικοί και άγριοι". Η Κατερίνα σκέφτεται να ψηφίσει τη ΝΔ, αλλά δεν είναι σίγουρη.

Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που δεν μετάνιωσαν για την ψήφο τους και θα ψηφίσουν και πάλι το ίδιο κόμμα. Ο Μιχάλης, ένας 25 χρονος σερβιτόρος, δήλωσε ότι θα ξαναψηφίσει τη Χρυσή Αυγή, γιατί πιστεύει ότι πρέπει να εξαφανιστούν οι μετανάστες με οποιοδήποτε κόστος. "Η κοινωνία μας έχει καταρρεύσει. Πρέπει να παραμερίσουμε τα πάντα και να ξεκινήσουμε από την αρχή".

Ένας 34 χρονος ντι-τζέι είχε ψηφίσει στις εκλογές της 6ης Μαΐου ΣΥΡΙΖΑ και θα επαναλάβει την ίδια ψήφο στις 17 Ιουνίου. "Πρέπει να απαλλαγούμε από το σύστημα στο οποίο κυβερνούν μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το αλλάξει αυτό".

Ο Παναγιώτης, ένας 30 χρονος γυμναστής θα στηρίξει και πάλι την κομμουνιστική παράταξη ΑΝΤΑΡΣΥΑ. "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα είδος ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα για τους υπαλλήλους που θέλει να τους δώσει χρήματα. Με τη διαφορά ότι το ΠΑΣΟΚ είχε χρήματα για αυτές τις υποσχέσεις".

Πηγή: welt