CNN: Γιατί να μην αφήσετε την Ελλάδα να βουλιάξει;

  • Αναρτήθηκε: 13.5.12 -
Η Ελλάδα μπορεί να μας έχει δώσει τη λέξη δημοκρατία και πολλές αρχές της κοινωνίας, αλλά τώρα είναι ο άρρωστος της Ευρώπης. Οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών ρωτούν αν αξίζει να σωθεί με δισεκατομμύρια των χρημάτων τους..


Η Ελλάδα ανήκει στην περιφέρεια. Δεν έχει δεξαμενές πετρελαίων και στηρίζεται στη γεωργία και στον τουρισμό. Καταλαμβάνει μόνο το 5% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο η στρατηγική της θέση στα Βαλκάνια δεν είναι τόσο σημαντική όσο ήταν.

Οι επικριτές της διερωτώνται κατά πόσο έχει τη θέληση ή την ικανότητα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης. Η ατελείωτη διάσωση είναι μια έξυπνη οικονομία; Ή μήπως διαιωνίζει την κρίση;

Μια εμπιστευτική ανάλυση από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και της Κομισιόν, δείχνει ότι το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να ανέρχεται στο 129% του ΑΕΠ το 2020 και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 160%. Μια ανάλυση που παρουσίασε το Reuters το Φεβρουάριο, εκτιμάει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 175 δις ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια.

Μια έρευνα της Goldman Sachs κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια πραγματική υποτίμηση της τάξης του 30% για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα.

Εκτός από την αριθμητική αποθάρρυνση, το ελληνικό κράτος υποστηρίζεται ότι είναι ιδιαίτερα δυσλειτουργικό και αντιμετωπίζει τεράστιες υποχρεώσεις. Το φορολογικό της σύστημα μετά βίας λειτουργεί. Η Διεθνής Διαφάνεια την κατατάσσει στην 80ή θέση, μαζί με το Ελ Σαλβαδόρ.

Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να τακτοποιήσει τα εσωτερικά της προβλήματα για να σηκώσει το κεφάλι. Γιατί να μην τους αφήσετε να βουλιάξουν; Αφήστε τους να φάνε καρότα..

Πηγή: cnn