Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία

  • Αναρτήθηκε: 31.5.12 -
Η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει μεγάλο κόστος στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Πίσω από κάθε αυτοκτονία υπάρχουν περισσότεροι από 20 άνθρωποι που είναι απελπισμένοι και έχουν προσπαθήσει να τελειώσουν τη ζωή τους.


Οι ειδικοί λένε ότι πίσω από κάθε απόπειρα αυτοκτονίας υπάρχουν χιλιάδες κρυμμένες περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών, όπως κατάθλιψη, κατάχρηση αλκοόλ και διαταραχές άγχους που ποτέ δε γίνονται θέμα στα δελτία ειδήσεων, αλλά δημιουργούν μεγάλο και μακροπρόθεσμο ανθρώπινο κόστος.

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες της υγείας, είναι ότι εάν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν ξεπεραστούν, τότε μια κληρονομιά ψυχικών ασθενειών θα μπορούσε να παραμείνει στη γενεά των νέων, τραυματισμένων από τη ζωή χωρίς ελπίδα.

"Η λιτότητα μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε μια επιδημία", δήλωσε ο David Stuckler, ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία. "Η απώλεια της εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και σοβαρές ψυχικές ασθένειες, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφούν, ειδικά αν αυτοί οι άνθρωποι δεν πάρουν την κατάλληλη φροντίδα. Αυτές οι μορφές ψυχικής ασθένειας μπορούν να εξελιχθούν σε ένα πρόβλημα που θα είναι πολύ πιο δύσκολο να
αντιμετωπιστεί αργότερα".

Η ανεργία των νέων Ελλήνων είναι μεγαλύτερη από 50% και υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η δυσαρέσκεια γίνεται όλο και πιο ορατή. Το θέαμα των νεαρών που τριγυρίζουν μαστουρωμένοι στους δρόμους με παράνομα ναρκωτικά, δεν είναι ασυνήθιστο στην Αθήνα. Η Ελλάδα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης και οι προοπτικές για πολλούς είναι ζοφερές. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα μέτρα λιτότητας δε θα προσφέρουν σημάδια ανάκαμψης σύντομα.

Εκείνοι που συνεχίζουν να εργάζονται έχουν χτυπηθεί με περικοπές μισθών και ζουν με το φόβο της απόλυσης. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτό το συναίσθημα της ανασφάλειας θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα ψυχολογικά τραύματα από οτιδήποτε άλλο.

Ο καθηγητής της κλινικής ψυχολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Peter Kinderman, αναφέρει ότι η ψυχική υγεία από αυτή την αναταραχή θα είναι ραγδαία και δραματική. "Αντί να βλέπουμε μια αργή αύξηση στην επιδημιολογία των ψυχικών ασθενειών, αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που είχαμε προβλέψει..ότι οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν ραγδαία επίπτωση στον τρόπο σκέψης για τον κόσμο".

Σύμφωνα με έγγραφο που αφορούσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2011, οι οικονομικές επιπτώσεις στα προβλήματα ψυχικής υγείας, κυρίως υπό μορφή χαμένης παραγωγικότητας, έχουν υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο αντιστοιχούν στο 3%-4% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επειδή οι ψυχικές διαταραχές συχνά εμφανίζονται στην αρχή της ενηλικίωσης, η απώλεια της παραγωγικότητας μπορεί να είναι μακράς διαρκείας.

"Δε θέλετε να τους βυθίσετε στη μακροχρόνια ανεργία, επειδή αυτό θα καταλήξει στο αυξανόμενο κόστος και πίεση στο σύστημα πρόνοιας, όπου μπορεί να το ισοπεδώσουν". Στην Αργεντινή κατά την περίοδο 1999-2002 διαπιστώθηκε αύξηση 40% στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία παρατηρήθηκε απότομη αύξηση συνταγογράφησης αντικαταθλιπτικών.

Πηγή: reuters