Η επαναδιαπραγμάτευση είναι το μεγάλο ατού της Ελλάδας

  • Αναρτήθηκε: 10.5.12 -
Το Bloomberg αναφέρει ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί να κρατάει στα χέρια της ένα μεγάλο ατού, αξίας 510 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με την προϋπόθεση ότι οι ψηφοφόροι θα απαιτήσουν επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης..


Το ελληνικό έθνος οφείλει περίπου 400 δις ευρώ σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων, σε δημόσιους οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ και σε άλλους πιστωτές. Περίπου 252 δις ευρώ από αυτά χρησιμοποιούνται για να αποφευχθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι απλοί ομολογιούχοι με το κούρεμα.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι απαιτούν από τους ηγέτες τους επαναδιαπραγμάτευση των όρων της διάσωσης, που είχαν επιβληθεί με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας στη χώρα από το 2010. Ένας πιθανός πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει δεσμευτεί να σκίσει την ευρωπαϊκή συμφωνία.

"Η Ελλάδα κατέχει μερικά δυνατά χαρτιά για να τους πείσει να χαλαρώσουν τη λιτότητα", είπε ο John Whittaker, ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Lancaster στην Αγγλία. "Όλοι φοβούνται την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ γιατί θα χάσουν χρήματα και πολιτικό κεφάλαιο".

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν ρίξει χρήματα στην Ελλάδα από την πρώτη διάσωση του Απρίλη του 2010, προσπαθώντας να την κρατήσουν στη νομισματική ένωση. Μετά την παραλαβή των 7,5 δις ευρώ, της δόσης του Μαρτίου, η Ελλάδα οφείλει σε άλλες χώρες περισσότερα από 80 δις σε κεφάλαια διάσωσης. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε ότι θα καταβάλει 4,2 δις.

Η ΕΚΤ έχει να χάσει πολλά εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Πρώτον, η ΕΚΤ αγόρασε περίπου 50 δις από τα ομόλογα της κυβέρνησης για να σπρώξει προς τα κάτω τις αποδόσεις και να βοηθήσει το έθνος να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Δεύτερον, το λεγόμενο Target2 σύστημα της ΕΚΤ δείχνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας οφείλει στους ομολόγους του 104 δις ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα που εδρεύει στην Αθήνα έχει επίσης εκδώσει 18 δις ευρώ σε τραπεζογραμμάτια, τα οποία είναι περισσότερα από το μέγεθος της οικονομίας της. Αυτό συνεπάγεται, στο ότι οι οφειλές προς την ΕΚΤ ανέρχονται σε 172 δις.

"Θα μπορούσε να είναι μια σημαντική επιτυχία. Λοιπόν ναι, οι Έλληνες έχουν κάποια επιρροή", είπε ο Darren Williams, ο επικεφαλής οικονομολόγος της AllianceBernstein Holding LP στο Λονδίνο.

Πηγή: bloomberg