Σχεδόν κάθε μέρα αυτοκτονούν Έλληνες

  • Αναρτήθηκε: 28.4.12 -
Τη Δευτέρα στη Αθήνα, ένας 38-χρονος λέκτορας γεωλογίας κρεμάστηκε από μια λάμπα και την ίδια μέρα ένας 35-χρονος ιερέας πήδηξε από το μπαλκόνι του στη Βόρεια Ελλάδα. Την Τετάρτη ένας 23-χρονος φοιτητής πυροβόλησε τον εαυτό του στο κεφάλι..


Σε μια χώρα που άλλοτε είχε τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, μια εκρηκτική αύξηση στον απόηχο της κρίσης έχει συγκλονίσει και συμπαρασύρει το μεσογειακό έθνος, λίγο πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Ο ιδιαίτερα φρικιαστικός θάνατος του φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα, που αυτοπυροβολήθηκε στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, προήλθε από τη φτώχεια που προκάλεσε η κρίση με εκατομμύρια άνεργους.

Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αναφέρουν παρόμοιες αυτοκτονίες σχεδόν κάθε μέρα, επιδεινώνοντας την αίσθηση της κατάθλιψης, καθώς έρχεται η ώρα των εκλογών την επόμενη βδομάδα. Ορισμένοι ειδικοί γιατροί λένε ότι αυτή η μορφή πολιτικής αυτοκτονίας είναι μια αντανάκλαση της αυξανόμενης απελπισίας και μιας αίσθησης αδυναμίας.

"Η κρίση έχει προκαλέσει μια αυξανόμενη αίσθηση ενοχής, μια απώλεια αυτοεκτίμησης και μια ταπείνωση για πολλούς Έλληνες", λέει ο κορυφαίος συγγραφέας και ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης.

Το έθνος των Ελλήνων βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Πριν την κρίση η Ελλάδα είχε 2,8 αυτοκτονίες  ανά 100.000 κατοίκους. Μετά τον οικονομικό όλεθρο του 2009 καταγράφηκε μια αύξηση 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για το 2011, αλλά οι ειδικοί κάνουν λόγο για διπλασιασμό αυτοκτονιών, με περίπου 5 ανά 100.000.

Εκτός από τις αυξημένες αυτοκτονίες, καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση των προβλημάτων της ψυχικής υγείας των Ελλήνων.

Πηγή: reuters