Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται για γενοκτονία στο δικαστήριο της Χάγης

  • Αναρτήθηκε: 28.4.12 -
Είναι σπάνιο να προσπαθούν οι πολίτες να πάνε την κυβέρνησή τους στο δικαστήριο και ακόμα περισσότερο για μια κυβέρνηση της Δυτικής Ευρώπης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη Χάγης. Η κατηγορία είναι ότι τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας!


Πίσω από αυτή την υπόθεση βρίσκεται μια μητέρα και η κόρη της, Όλγα και Τάνια Γεριτσίδου. Μια ομάδα υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια και συνεδριάζει κάθε βδομάδα σε ένα προάστιο της Αθήνας. Το νεότερο μέλος της είναι 19 ετών και το μεγαλύτερο 50 ετών.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πολιτικοί αντιφρονούντες ή εξτρεμιστές, αλλά συνηθισμένοι άνθρωποι μεσαίας τάξης, καθηγητές, δικηγόροι και φυσιοθεραπευτές. Αφού επλήγησαν σκληρά από τις περικοπές της κυβέρνησης, τώρα ακολουθούν μια εξαιρετικά ασυνήθιστη και έσχατη λύση.

"Τα μέτρα λιτότητας μας στερούν την ελευθερία μας. Αρπάζοντας το εισόδημά μας και την περιουσία μας δεν έχουμε πρόσβαση σε στέγη, σε τροφή, σε υγεία και σε εκπαίδευση", λέει η Όλγα.

Η κόρη της παρεμβαίνει και λέει "Η λιτότητα πιέζει τους Έλληνες, όχι μόνο κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά κάτω από το ελάχιστο όριο της επιβίωσης".

Οι δυο γυναίκες είχαν αρχίσει να στέλνουν επιστολές στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή το 2008, προειδοποιώντας τον για τις πιθανές συνέπειες των περικοπών στον δημόσιο τομέα. Όταν η επόμενη κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, έστειλαν ξανά επιστολή.

Μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, που δεν ελήφθησαν σοβαρά από την Ελλάδα, αποφάσισαν να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης έφεραν έντονες κοινωνικές επιπτώσεις, με αυξημένο αριθμό αυτοκτονιών, εγκλημάτων και περισσότερο από το 1/4 να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι πολιτικές της κυβέρνησης αποτελούν γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

"Στερώντας μας το εισόδημα, μας απαγορεύουν να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδιά. Οι νέοι δε μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους και δε μπορούν να παντρευτούν. Πολλοί από τους νέους είναι υποχρεωμένοι να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες και μόνο γέροι θα μείνουν εδώ. Αλλά και αυτοί θα πεθάνουν επειδή δεν έχουν φαρμακευτική αγωγή. Είναι γενοκτονία από πρόθεση".

"Μπορούμε να αποδείξουμε ότι γνώριζαν την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά αυτοί είναι απολύτως εντάξει με αυτό. Επίσης αντιτάχθηκαν ενεργά σε όλες τις άλλες λύσεις".

 Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει παραλάβει τα έγγραφα και ενημέρωσε τις δυο γυναίκες ότι θα λάβει τη δέουσα προσοχή στα αποδεικτικά στοιχεία. Ο Γιώργος Κατρούγαλος, καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, είπε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειώσει πρόοδο η υπόθεση.

"Είναι νομικά παράλογο. Δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να βασιστεί η δίκη. Αλλά μπορώ να καταλάβω ότι είναι ανθρώπινη αντίδραση στην κρίση".

Ο θυμός ενάντια στη λιτότητα θα είναι στην πρώτη γραμμή του μυαλού σε όλους τους ψηφοφόρους στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμωρηθούν για να μη ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, αλλά από την άλλη οι Έλληνες ψήφιζαν τα δυο κόμματα για δεκαετίες...

Πηγή: bbc