Η μοίρα στα χέρια μας ή στα χέρια των δανειστών;

  • Αναρτήθηκε: 25.4.12 -
Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι απίθανο να δώσουν μια σαφή νίκη σε ένα κόμμα και αναμένεται να στείλουν στο κοινοβούλιο ένα αριθμό-ρεκόρ κομμάτων.


Το πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη είχε σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη. Από το 2009 10 κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν πέσει, πληρώνοντας το τίμημα των δραστικών περικοπών.

Η κρίση οδήγησε σε αύξηση υποστήριξης των λαϊκιστικών κομμάτων. Ο λόγος είναι οι θυμωμένοι ψηφοφόροι με την ανεργία, τη λιτότητα και το κόστος της διάσωσης. Αυτό δυσκόλεψε πολύ τις παραδοσιακές πολιτικές να κυβερνήσουν.

Για να υποστηριχτούν το πακέτο διάσωσης και τα νέα μέτρα περικοπών των 11 δις. ευρώ τον Ιούνιο, θα πρέπει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσουν περίπου 35%-40% των ψήφων και να σχηματίσουν συγκυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ θέλει πάση θυσία να πάρει μέρος στην εξουσία και δέχεται να συνεργαστεί με τη ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Τώρα μένει να αποφασίσει ο λαός εάν θα δώσει την ψήφο του στην πιστή συγκυβέρνηση των δανειστών, ή σε αυτούς που αντιτίθενται στο μνημόνιο και στα μέτρα λιτότητας.

Πηγή: reuters