Reuters: Η Ελλάδα ξεπουλάει τα περιουσιακά της στοιχεία

  • Αναρτήθηκε: 27.3.12 -
Σημερινό δημοσίευμα του Reuters γράφει για το φτωχό ξεπούλημα των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Ο τίτλος του άρθρου είναι "Ο ελληνικός εφιάλτης δημιουργεί φτωχές αγγελίες για την πώληση περιουσιακών στοιχείων.


Η άθλια εμπειρία της Ελλάδας συντελεί σε μια φτωχή αγγελία πώλησης περιουσιακών στοιχείων, ως εργαλείο μείωσης δανείων. Την ίδια στιγμή άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη ζώνη του ευρώ, που είναι στη λέσχη του υψηλού χρέους, είναι σε πολύ καλύτερη θέση έτσι ώστε να κάνουν αξιοπρεπείς ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία μπορεί να πλήττονται από πανύψηλες επιβαρύνσεις χρέους, αλλά έχουν την πολυτέλεια του χρόνου σε σχέση με την Ελλάδα και μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες μεγιστοποίησης των κερδών από τις ιδιωτικοποιήσεις.

"Δεν είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να κάνει κάτι με βέλτιστο τρόπο. Ουσιαστικά "καίνε" τα έπιπλά τους για να πάρουν απλά κάτι από αυτά", είπε ο Bill Megginson, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ ώθησαν την Ελλάδα σε πιο τολμηρά και πιο λεπτομερή σχέδια για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και παράλληλα απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο από τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες των στόχων.

Η Ελλάδα έχει στόχο να εισπράξει 19 δις ευρώ μέχρι το 2015, από ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνουν τη δημόσια εταιρία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, τη διαχείριση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τον ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Πηγή: reuters