Die Welt: Η Νότια Ευρώπη αντιστέκεται στα μέτρα λιτότητας

  • Αναρτήθηκε: 23.3.12 -
Γενική απεργία στην Πορτογαλία. Ισπανοί και Έλληνες αξιωματούχοι συναντιούνται με τη Μέρκελ και παρουσιάζουν τη ζοφερή εικόνα της κατάστασης των χωρών τους. Στη Νότια Ευρώπη επικρατεί αυξανόμενη κοινωνική διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ.


Στην Πορτογαλία διεξήχθη γενική απεργία, παραλύοντας τις συγκοινωνίες στα τρένα και το μετρό. Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η κυβέρνηση. Η Πορτογαλία βρίσκεται στη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '70.

Στην Ισπανία ο επικεφαλής του συνδικάτου CCOO περιέγραψε την κατάσταση της χώρας ως "κοινωνική καταστροφή". Η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 50% και στο σύνολό της αναμένεται να φτάσει το 24%, καταρρίπτοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ. Στις 29 Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί γενική απεργία.

Στην Ελλάδα ο συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε "Από τότε που ήρθε η ΤΡΟΙΚΑ στην χώρα, έχουν γίνει 22 απεργίες. Δε μπορούμε πλέον να τις ελέγξουμε, είναι πολύ εύκολο να επεκταθούν οι όποιες διαμαρτυρίες. Πολλοί Έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι. Ο ελληνικός λαός δε θέλει να του χαρίσουν τίποτα. Ο λαός θέλει επιτέλους να αναπνεύσει και για να γίνει αυτό χρειάζεται ανάπτυξη".

Πηγή: welt