CNN: Υποχωρεί η δημοκρατία στην Ελλάδα.

  • Αναρτήθηκε: 2.3.12 -
Ο συντάκτης του CNN διερωτάται εάν έχει υποχωρήσει η δημοκρατία στην Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μια δραματική στροφή του τρόπου που διεξάγεται η δημοκρατική πολιτική.Η οικονομική κρίση και η αυξημένη


εξάρτηση της Ελλάδας από τα ξένα κεφάλαια, έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή εθνική ταπείνωση και αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

Το ελληνικό κοινοβούλιο λειτουργεί ακόμα με διαδικασίες εκτάκτου ανάγκης. Η κυβέρνηση έχει ανατραπεί εν μια νυκτί και οι συνταγματικές πρακτικές έχουν παρακαμφθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο που αντιπροσωπεύει το σύμβολο της δημοκρατίας, έχει καταντήσει να έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται για την ψήφιση πολύ σκληρών νόμων.

Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας έχει γίνει πολύ ευάλωτη, ως αποτέλεσμα της αύξησης του χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα. Η πολιτική τάξη έχει υπονομευτεί και το επίπεδο εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα έχει υποστεί πτώση.

Η ιστορική ευθύνη αυτής της κατάστασης φέρουν η εσωτερική κακοδιαχείριση, η πολιτική ανικανότητα και οι χαμένες ευκαιρίες για μεταρρυθμίσεις. Το άνευ προηγουμένου επίπεδο της οικονομικής ύφεσης και η κοινωνική αλλοτρίωση σημαίνει ότι η ελληνική δημοκρατία κινείται προς τα πίσω με ταχύ ρυθμό.

Σε περιόδους κρίσης η ιστορία επανέρχεται με εκδίκηση. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, η δημοκρατία συχνά έχει υποφέρει από αστάθεια, αβεβαιότητα, στρατιωτικές παρεμβάσεις, αυταρχικές πρακτικές και πρακτικές αποκλεισμού. Σε όλα τα ιστορικά παραδείγματα της Ελλάδας όπως και σήμερα έχει παρατηρηθεί έντονη κοινωνική αντίδραση και αποδοκιμασία προς την πολιτική τάξη.

Othon Anastasakis
Πηγή: cnn