Συνεχής λιτότητα είναι η συνταγή της ύφεσης.

  • Αναρτήθηκε: 19.3.12 -
Η λιτότητα και η ύφεση είναι εμφανείς σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η χειρότερη περίπτωση με ανεργία πάνω από 20% και με ένα σύστημα υγείας και δημόσιες υπηρεσίες που καταρρέουν. Η Ισπανία προσπαθεί να εξαλείψει τα ελλείμματα με τη συνταγή της ύφεσης.


Η λιτότητα σε περίοδο ύφεσης δε προκαλεί μόνο τεράστια δεινά..Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αυτοκαταστροφική ακόμα και από καθαρά δημοσιονομική άποψη. Αυτό γιατί οι μειώσεις των εσόδων σε συνδυασμό με την ύφεση και την επιδείνωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών, στην πραγματικότητα μειώνουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και καθιστούν πολύ δύσκολη τη μελλοντική διαχείριση του χρέους.

Θα αναρωτιέστε, πως οι χώρες που συστηματικά αρνούνται το μέλλον των νέων (Ελλάδα 50% ανεργία), υποτίθεται ότι θα επιτύχουν αρκετή ανάπτυξη και θα εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτό ήταν κάτι που δεν έπρεπε να είχε συμβεί.

Από Αμερικανικής πλευράς η Ελλάδα είναι μια προειδοποιητική ιστορία, σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργούνται όταν προσπαθείς να μειώσεις πολύ γρήγορα τα ελλείμματα, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Πηγή: nytimes