Η διάσωση έγινε για να προστατευτεί η Ευρώπη και όχι η Ελλάδα.

  • Αναρτήθηκε: 12.3.12 -
Η συμφωνία της διάσωσης έγινε περισσότερο για να προστατευτεί η Ευρώπη, παρά η Ελλάδα, δήλωσε ο Jacob Funk Kirkegaard, ερευνητής του Ινστιτούτου Peterson των Διεθνών οικονομικών.


Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα απλώς αγοράζει χρόνο και ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι τράπεζες ενισχύουν την οικονομική τους άμυνα, αφήνοντας ακόμα πιο ευάλωτη την Ελλάδα στην περίπτωση που καταρρεύσει.

Τα μέτρα λιτότητας και οι επαναλαμβανόμενες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, όπως και οι αυξήσεις των φόρων, οδήγησαν περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς δουλειά, δηλαδή το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού.

Ο ιδιωτικός φορέας ISDA αποφάνθηκε ότι συνέβη πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων είναι η μεγαλύτερη απαξίωση χρέους στην ιστορία της Ελλάδας και προετοίμασε το δρόμο για μια δεύτερη τεράστια διάσωση, ώστε να κρατήσει την ευρωπαϊκή οικονομία μακρυά από το χάος. Αν η Ελλάδα αθετούσε τις υποχρεώσεις της, χωρίς να συνάψει μια συμφωνία, θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές και θα έστελνε κύματα κλονισμού στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Πηγή: news sky