Ισλανδία: Για πρώτη φορά δικάζεται πολιτικός για την οικονομική κατάρρευση και την χρεοκοπία μιας χώρας.

  • Αναρτήθηκε: 6.3.12 -
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας δικάζεται γιατί δεν απέτρεψε τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση της χώρας το 2008. Ο Geir Haarde είναι ο πρώτος και ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης παγκοσμίως, που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για την οικονομική κρίση.


Ο Geir Haarde δήλωσε: "Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες και πιστεύω ότι δεν υπάρχει βάση σε αυτές". Επιπλέον είπε πως αυτή είναι η πρώτη του ευκαιρία που είχε για να απαντήσει σε ερωτήσεις για αυτή την υπόθεση.

Οι εισαγγελείς άνοιξαν την υπόθεση σε ένα ειδικό δικαστήριο, το Landsdomur, στο οποίο συνεδρίασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισλανδίας. Στο δικαστήριο ο Geir Haarde δήλωσε ότι δε θα μπορούσε να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας. "Κανείς δε προέβλεψε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια οικονομική κατάρρευση στην Ισλανδία το 2008" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε κατανοήσει πλήρως το διογκωμένο χρέος των τραπεζών που κρατούσαν στα βιβλία τους.

Ο Geir Haarde δήλωσε αθώος και ζήτησε να απορριφθούν όλες οι κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία παράλογη. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου και το δικαστήριο θα χρειαστεί άλλες τέσσερις με έξι εβδομάδες ώστε να εκδώσει την ετυμηγορία του.

Περισσότερες πληροφορίες για την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο: Συγκρίνοντας την ελληνική τραγωδία με το έπος της Ισλανδίας.

Πηγή: dailymail