Θα σπάσει ο δικομματισμός στις εκλογές του 2012;

  • Αναρτήθηκε: 17.3.12 -
Ένα ισχυρό ταρακούνημα του δικομματισμού δε θα ήταν μια έκπληξη, δεδομένης της οικονομικο-κοινωνικής αναταραχής που προκλήθηκε, από τη χειρότερη ύφεση που έχει αντικρίσει η Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα.


Πολλοί ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις που άκμαζαν υπό το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) και υπό το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου εναλλάσσουν την εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι θα στηρίξουν τα μικρά αντι-μεταρρυθμιστικά κόμματα.

Οι κινδυνολόγοι ισχυρίζονται ότι 3 κόμματα της Αριστεράς, των αμετανόητων κομμουνιστών (ΚΚΕ), των ριζοσπαστικών (ΣΥΡΙΖΑ) και των σπάταλων σοσιαλιστών (Δημοκρατική Αριστερά), υποθάλπουν την κοινωνική αναταραχή και μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ.

Άλλοι ανησυχούν σχετικά με τα ακροδεξιά κόμματα, όπως της Χρυσής Αυγής, η οποία για πρώτη φορά είναι πιθανό να εισέλθει στο κοινοβούλιο με το 3% των ψήφων, και του ΛΑΟΣ. Έως και 10 κόμματα ενδέχεται να κερδίσουν έδρες στις εκλογές.

Τα δύο μεγάλα κόμματα εξακολουθούν να φαίνονται ισχυρά. Η ΝΔ είναι πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση. Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, όπως και ο Γεώργιος Παπανδρέου τις περασμένες εκλογές. Το πρώτο τεστ του Βενιζέλου έρχεται στις 18 Μαρτίου, όπου φίλοι και υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ καλούνται να εγκρίνουν το νέο τους ηγέτη και να πληρώσουν 2 ευρώ για το κάθε ψηφοδέλτιο, ώστε να καλύψουν το κόστος της ψηφοφορίας υποτίθεται. Μια προσέλευση κάτω από 100.000 θα είναι μάλλον "ντροπιαστική" παραδέχτηκε ένα κόμμα επίσημα.

Ο Αντώνης Σαμαράς της ΝΔ είναι απίθανο να κερδίσει την πλειοψηφία, δεδομένου του άδοξου παρελθόντος του, αφού άλλαξε στάση και υποστήριξε το νέο πακέτο διάσωσης. Πολλοί πιστεύουν ότι η ΝΔ θα τερματίσει πρώτη στις εκλογές, διότι σύμφωνα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το πρώτο κόμμα ενισχύεται με 50 έδρες επιπλέον και ότι θα σχηματίσει συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο σχηματισμός ενδέχεται να έχει ισχυρή πλειοψηφία. Ο Παπαδήμος θα μπορούσε να πειστεί να παραμείνει, ίσως σαν αναπληρωτής του Σαμαρά.

Πηγή: economist