FT: Η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει αν θέλει δημοκρατία.

  • Αναρτήθηκε: 23.2.12 -
Οι δημοκρατικές εκλογές στην Ελλάδα είναι μια λάθος επιλογή για τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γιαυτό και έθεσε ως προϋπόθεση την αναβολή τους για να προχωρήσει η περαιτέρω βοήθεια. Η ευρωζώνη θέλει να επιβάλει την κυβέρνηση της επιλογής της, στην πρώτη αποικία της, την Ελλάδα.


Μια αλλαγή της κυβέρνησης θα έθετε σε κίνδυνο τις συμφωνίες του Σόιμπλε με την προηγούμενη κυβέρνηση, άρα αυτό για τον Σόιμπλε θα ήταν πρόβλημα. Επίσης η Ελλάδα δε φημίζεται για την τήρηση και εφαρμογή των συμφωνιών και γιαυτό το λόγο οι διαβεβαιώσεις που ζητά είναι απίστευτα ακραίες.

Μια από αυτές ήταν ο οικονομικός επίτροπος, ο οποίος θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στις οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αφού η πρώτη διαβεβαίωση απορρίφθηκε, πήρε σειρά η επόμενη, στην οποία πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός, στον οποίο θα παρακρατούνται τα κεφάλαια που απαιτεί η ευρωζώνη από την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή.

Αλλά σαφώς η πιο ακραία πρόταση του Σόιμπλε, είναι η αναβολή των εκλογών. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να παρεμβαίνουν οι πιστωτές στην πολιτική διαχείριση της χώρας. Αυτή η πρόταση δε θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοστεί στη Γερμανία, ίσως και παγκοσμίως, λόγω του ότι θα είχε απορριφθεί ως αντισυνταγματική και σίγουρα θα ήταν ανήθικη.

Δεν ήταν τυχαίες οι αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά. Γελοιογραφίες όπως αυτή στην οποία η Άνγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε φοράνε τη ναζιστική στολή. Το στρατηγικό σχέδιο της Γερμανίας φαίνεται σαν να έχει στόχο να κάνει τη ζωή των Ελλήνων τόσο αφόρητη, ώστε να θελήσουν οι ίδιοι να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη. Η στρατηγική αυτή είναι μια υποβοήθηση αυτοκτονίας και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεύθυνη.

Πηγή: financial times