CNN: Έλληνες δάσκαλοι βρίσκουν δουλειά στην Νότια Αφρική.

  • Αναρτήθηκε: 10.2.12 -
Σε σχέση με μια γυναίκα της οποίας η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, η Ελληνίδα εκπαιδευτικός, Julie Koukliati, στην Αφρική είναι εκπληκτικά χαρούμενη.


"Ακούς μόνο άσχημα πράγματα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά οι άνθρωποι έχουν ακόμα ελπίδα. Εξακολουθούν να ερωτεύονται, να πηγαίνουν διακοπές και να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους". Η Julie εργάζεται σε ένα ιδιωτικό σχολείο στην πόλη της Πρετόρια στη Νότια Αφρική μόλις 3 εβδομάδες. Διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε ομογενείς που ζουν εκεί.

Το 2009 πάνω από 2.000 Έλληνες εκπαιδευτικοί έφυγαν στο εξωτερικό για να διδάξουν σε ομογενείς. Οι περικοπές του Υπουργείου Παιδείας όμως περιόρισαν αυτόν τον αριθμό στους 1.430 τον επόμενο χρόνο. Οι δάσκαλοι αναγκάζονται να καλύψουν τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής τους οι ίδιοι, αλλά ο μισθός παρέχεται από την ελληνική κυβέρνηση. Οι πρόσφατες περικοπές των μισθών στην Ελλάδα επηρέασαν και τους δασκάλους που δουλεύουν στο εξωτερικό. Η Julie δήλωσε ότι σήμερα πληρώνεται 200 ευρώ λιγότερα σε σχέση με πρόπερσι, αλλά παίρνει 2 μισθούς, έναν από την Ελλάδα και έναν από την Αφρική.

Πάνω από 50.000 Έλληνες ζουν σήμερα στην Νότια Αφρική, σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο του Γιοχάνεσμπουργκ. Οι κοινοτικοί οργανισμοί δηλώνουν ότι οι αιτήσεις εργασίας από Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς και ιδιαίτερα από ηλεκτρολόγους και καλλιτέχνες.



Πηγή: us cnn