NEW YORK TIMES: ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

  • Αναρτήθηκε: 14.12.11 -
Θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης, εάν μετά από εβδομάδες φημολογιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωνε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ και θα επιστρέψει στη δραχμή. Το πρωί της Δευτέρας αντί ο κόσμος να πήγαινε στις δουλειές του, να σχημάτιζε ουρές


οργισμένων πολιτών και να στεκόταν έξω από τις τράπεζες για να πάρει τις παγωμένες καταθέσεις του. Η δραχμή να έχανε πάνω από 60% της αξίας της, σε σχέση με το ευρώ, και οι τιμές των προϊόντων να πετούσαν στα ύψη στα ελάχιστα καταστήματα που θα άνοιγαν.

Καθώς η χώρα θα βάδιζε προς το χάος, ο στρατός θα έπαιρνε τον έλεγχο της εξουσίας.

Αυτά τα τρομακτικά γεγονότα μπορεί να μη συμβούν, αλλά ο κίνδυνος της Ελλάδας, ή κάποιας άλλης τραυματισμένης χώρας, να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί σαν ενδεχόμενο.

Επισήμως, οι φύλακες της νομισματικής ένωσης αρνήθηκαν να συζητήσουν δημοσίως, την πιθανότητα ενός μέλους της ευρωζώνης να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έθεσε τα εξής την περασμένη εβδομάδα: "Θα ήταν φρόνιμο να δημιουργηθούν σχέδια έκτακτης ανάγκης όταν βλέπουμε κάποια πιθανότητα ότι θα μπορούσε να συμβεί."Αλλά καθώς η αλήθεια ξημερώνει στην Ελλάδα και σε άλλες αδύναμες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ότι οι θυσίες για την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα θα είναι πιο δύσκολες και πιο μεγάλες, ένας αυξανόμενος αριθμός νομικών και οικονομικών εμπειρογνωμόνων, για να μην πούμε τίποτα για τους ίδιους τους Έλληνες, εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια για το τι θα συμβεί, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.


Τον τελευταίο χρόνο, οι Έλληνες έχουν αποσύρει σχεδόν 40 δισ. ευρώ ή σχεδόν 53 δισ δολάρια, από τις καταθέσεις του τραπεζικού τους συστήματος, το οποίο ισούται με περίπου 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. 


Συνολικά 14 δισ. ευρώ σε καταθέσεις αποσύρθηκαν μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Σύμφωνα με μαρτυρία του Γεωργίου Α. Προβόπουλου, επικεφαλή της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, η εκροή αυτή συνεχίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου "σε πολύ μεγάλη κλίμακα."
Η φυγή των κεφαλαίων κορυφώθηκε τον Οκτώβριο με αρχές Νοεμβρίου, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι εκροές έχουν σταθεροποιηθεί στα τέλη Νοέμβρη, υπό την ηγεσία του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.




Η Nomura κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα πρόβλεψε 60% υποτίμηση της δραχμής και η UBS προειδοποίησε για υπερπληθωρισμό, στρατιωτικά πραξικοπήματα και ένα πιθανό εμφύλιο πόλεμο.


Μια από τις πιο λεπτομερείς μελέτες προέρχεται από τον Dor Eric, οικονομολόγο στο IESEG School of Management στο Lille της Γαλλίας.
Στον οδηγό "Φεύγοντας από την Ευρωζώνη", ο κ. Dor ξενινά με το προφανές, ότι πριν την επιστροφή στη δραχμή, θα προηγηθεί πάγωμα των τραπεζικών καταθέσεων. Και αυτό για να αποφευχθεί η φυγή των υπόλοιπων καταθέσεων που έχουν απομείνει στις τράπεζες.


Τα καταστήματα θα πρέπει να αποδεχθούν υποτιμημένα νομίσματα ευρώ που θα κυκλοφορούν μόνο στην Ελλάδα, μέχρι η Τράπεζα της Ελλάδας να τυπώσει το νέο νόμισμα, το οποίο θα αντικαταστήσει 200 δισ. ευρώ σε μετρητά και τις παγωμένες καταθέσεις στις τράπεζες.


Εν το μεταξύ η Ελλάδα θα γίνει ένας "οικονομικός παρίας".
Οι επισκέπτες θα βρούνε ένα ελληνικό παράδεισο ευκαιριών, αλλά για τους ίδιους τους Έλληνες ένα ταξίδι θα γίνει απαγορευτικά ακριβό.
"Ελπίζω ότι αυτό δε θα συμβεί", είπε ο κ. Dor, "αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι."

Πηγή: nytimes