THE ECONOMIST: ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΦΙΤΙΛΙ

  • Αναρτήθηκε: 4.11.11 -
Ο Γιώργος Παπανδρέου έριξε τα πάντα πίσω στο χάος με την αναγγελία ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας.
Αλλά για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αναγκαστεί να αντιμετωπίσουν άμεσα και δημοσίως την πιθανότητα μιας έκρηξης που υποσχέθηκαν ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να συμβεί:

μία χαοτική χρεωκοπία από την Ελλάδα και την αναχώρησή της από το Ευρώ. 


Και δίπλα από το βαρέλι του μπαρουτιού με την ένδειξη "Ελλάδα", υπάρχει μια ολόκληρη χωματερή εκρηκτικών που ονομάζεται "Ιταλία". 


Πράγματι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο ιταλός πρωθυπουργός, εκφράζει σχεδόν τόσο μεγάλη ανησυχία όσο και ο Έλληνας ομόλογός του.


Διαρροές από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου λέγαν ότι, ο Παπανδρέου πρότεινε ο ίδιος να παραιτηθεί, αλλά στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε νίκη για τη διαπραγματευτική στρατηγική του και κάλεσε το Κοινοβούλιο να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.



Άλλοι Έλληνες πολιτικοί δεν φάνηκαν πιο συνεπείς.   Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι 
υποστηρίζει το δημοψήφισμα (ακόμα κι αν δεν είχε ενημερωθεί γι' αυτό). Τώρα ο ίδιος δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι αντιτάχθηκε σε αυτό. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός της αντιπολίτευσης ΝΔ, άλλαξε επίσης τον τόνο του. 

Ζητά ακόμα την παραίτηση του κ. Παπανδρέου, αλλά ενώ είχε μεγάλη αντίθεση με την  ΕΕ  λόγω των μέτρων λιτότητας,  θέλει τώρα 

να εγκριθεί το δεύτερο bail-out από το σημερινό κοινοβούλιο. 

Ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς έχει έρθει στα συγκαλά του, λόγω του δημοψηφίσματος.



Πηγή : The Economist