CNN: Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΧΟΜΠΙ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

  • Αναρτήθηκε: 3.11.11 -
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε πριν από μερικά χρόνια ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στην Ιταλία έκαναν τη φοροδιαφυγή ένα «φυσικό δικαίωμα».
"Όπου η ελιά ευδοκιμεί, δεν θα βρείτε πολλούς φόρους να συλλέγονται" είπε ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη νότια Ισπανία.
Τέτοια ήταν η ζωή.

Όταν αναλύθηκε η  "παραοικονομία" της Ευρώπης  - η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν πολύ μεγαλύτερη (σχετικά) από εκείνες στη βόρεια Ευρώπη.

Αυτό οφείλεται εν μέρει λόγω του υψηλότερου αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες τείνουν να πληρώνουν με μετρητά και να πληρώνουν λιγότερο φόρο.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο του 2007 από τον αυστριακό οικονομολόγο Friedrich Schneider, η σκιώδης οικονομία στην Ιταλία αντιπροσώπευε το 22,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ),  της Ισπανίας το 19,3%, της Πορτογαλίας το 19,2% και της Ελλάδας το εντυπωσιακό 25,1%.

Ο υπουργός Οικονομίας Giulio Tremonti δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη ότι λιγότεροι από 800 άνθρωποι στην Ιταλία - η οποία είναι έβδομη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο - είχαν δηλώσει εισοδήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ το 2010. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί της  μεσαίας τάξης στο τέλος πληρώνουν περισσότερα.

Η Ισπανία έχει κάνει περισσότερα από ό, τι οι περισσότεροι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σύμφωνα με τους αναλυτές, λαμβάνοντας περισσότερο φόρο από απατεώνες μέσω δικαστηρίου και τη συλλογή περισσότερων στοιχείων από τους λογαριασμούς και στοιχεία πιστωτικών καρτών για να πιάνει φοροφυγάδες. 
Οι αρχές έχουν εντοπίσει περίπου 200.000 άτομα που δεν είχαν δηλώσει εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων.

Αυτό το άρθρο είναι μέρος από το άρθρο του CNN